Биопроизводството в България расте

20 ноември 2017 21:07

 През 2016 г. регистрираните биологични производители, преработватели и търговци в страната са 7262. Броят им е нараснал близо седем пъти в сравнение с 2011 г., съобщи Антон Величков, директор на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в Министерството на земеделието, храните и горите. Биологичното земеделие е един от секторите в България, който през последните няколко години се развива с бързи темпове - нарастват площите, животните, броят на регистрираните оператори, отчита статистиката. За да имат гаранция купувачите, биопроизводителите подлежат на регулярни проверки от независими органи за контрол и сертификация, одобрени от земеделския министър, които следят за спазване на правилата на биологичното земеделие. Отделно от това производителите са контролирани от земеделското министерство, от фонд "Земеделие", от областните дирекции на фонда, от Агенцията по безопасност на храните, от Сметната палата.
Засега одобрените за контрол и сертификация независими компании са 16. Някои от контролиращите обаче проявяват неоправдана толерантност към производители, които не спазват правилата за биопроизводство, съобщиха от асоциацията. "Не може да си биостопанство в съседство с най-големите зърнопроизводители, които пръскат посевите си, включително и с въздушна техника", даде пример Албена Симеонова, председател на баншовата организация.
Дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" започна проверка на контролираните биопроизводители и контролиращите ги лица, съобщи Антон Величков. По думите му предстоят промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС и в наредбата за прилагане на правилата на биологично производство, които ще дадат повече права за контрол над контролиращите организации.

Почти 75% от хората искат стандарт "Без ГМО"

Почти 75% от българските граждани искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране, а 78.4% желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите. Това показват данни от национално представително проучване, извършено от "Маркет ЛИНКС" за неправителствената организация "За Земята".
Изследването е преди второто четене на законопроекта за храните. В първоначалния вариант на проектозакона е предвидено, че такъв стандарт ще бъде уреден с наредба на земеделското министерство. След това обаче без ясни мотиви това отпада и се предлага въвеждането на добри производствени практики, които да се разработват от браншовите организации и съюзи и да се одобряват от министъра на земеделието, храните и горите, съобщават от "За Земята". След становище на коалиция "България – зона, свободна от ГМО" законопроектът отново е изменен и приет на първо четене, но отново без да се спази основното искане на организациите – регулирането на доброволния за бизнеса стандарт "Без ГМО" да бъде с наредба, изготвена с широко обществено участие, посочват от организацията.

"Генезис лаборатории" инвестира 1.7 млн. лв. в оборудване 

Софийската биотехнологична фирма "Генезис лаборатории" затвори производствения цикъл за пробиотични хранителни добавки с финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност". Компанията е специализирана в разработването и производството на концентрирани лиофилизирани стартерни култури (закваски) за хранително-вкусовата промишленост, както и на пробиотици на базата на Lactobacillus bulgaricus.
Проектът е на стойност 1.665 млн. лв., от които 45% са безвъзмездни по европрограмата. Той включва покупка на лиофилизатор, на линия за таблетиране, блистериране и броене, както и на вертикална пакетираща машина. "Резултатът от инвестицията е 2.5 пъти по-висока производителност и спестяване на над 20% от ел. енергията и над 90% от използваната вода", уточни за "Капитал" Александър Кондратенко, управител на "Генезис лаборатории".
Компанията произвежда натуралната добавка Proviotic по идея и поръчка на серийния предприемач Кирил Петков, която през 2014 г. направи силен пробив на американския пазар, а днес се продава и в редица други държави. "Досега ние произвеждахме субстанциите за пробиотиците, а капсулирането им се извършваше във фармацевтични заводи. Сега затваряме кръга и от нашите лаборатории излизат готови форми", обясни Александър Кондратенко.

Източник: www.captial.bg
 
« назад      виж всички новини »