Проектът за нов закон за земята пак ще се преработва

14 февруари 2019 14:06

Земеделското министерство ще поиска за втори път удължаване на срока за внасяне в парламента на проекта за изцяло нов закон, който трябва да регулира поземлените отношения. Това става ясно от съобщение на ведомството.

Законопроектът трябваше да се гледа в парламента до края на февруари, но срещу текстове в него възразиха от неправителствените организации.

 

Ново отлагане


Единният закон за земята, който трябваше да обедини в себе си различни други закони, свързани със собствеността, арендата и управлението на земите, се работи повече от година и половина. Първоначално той трябваше да влезе за разглеждане в парламента миналия октомври според решение, гласувано от депутатите, но впоследствие този срок беше удължен до февруари.

От земеделското министерство обаче съобщиха, че ведомството ще иска допълнително отлагане. Според съобщение на институцията земеделският министър Румен Порожанов е обявил на национална среща на земеделските производители, която се провежда в Златни пясъци, че ще помоли парламента за удължаване на срока, тъй като "в момента няма нужда от бързане, имаме законова рамка, която работи". "Вече сме изпратили писма до всички асоциации, които са изразили мнение в публичното обсъждане на поземления закон. Ще направим работна група, защото нещата са много деликатни. Когато става дума за пари и за земя, интересите са много разнопосочни", е казал още министърът, цитиран от пресцентъра на ведомството.

На същата конференция в Златни пясъци председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева е съобщила, че няма да се пристъпи към разглеждане на законопроекти, по които няма консенсус с бранша.

Недоволство в земеделския сектор

Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане последния законопроект за земята малко преди коледните празници. Консултацията с обществеността трябваше да продължи един месец, след което и ключовият закон, който е над 200 страници, да влезе за разглеждане в Министерския съвет и парламента.

По време на обсъжданията обаче редица земеделски сдружения призоваха за отлагане на законопроекта. В свое съобщение асоциацията на земеделските производители в България обяви, че "не подкрепя предложения проект, предварителната оценка на въздействието, както и начина на обществено обсъждане без провеждането на каквато и да е експертна дискусия със заинтересованите страни". Асоциацията на зърнопроизводителите обяви, че е против обявения кратък срок за обществено обсъждане на "толкова значим нормативен акт", както и че текстовете трябва да бъдат преразгледани и преработени, "като се вземат предвид реалностите на българското земеделие".

Сред текстовете, които срещат най-много критики в земеделския бранш, са разпоредбите за наемането и арендуването на земята, при които за пръв път се въвеждат максимални срокове. На практика агроминистерството предлага и минимална цена на рентата - в текст от законoпроекта се казва, че тя не може да бъде по-ниска от среднопределената административна цена за конкретното землище. Фермерите са недоволни още от процедурите за комасиране на земеделски земи и др.

За изготвяне на цялостен кодекс за поземлените отношения се говори от няколко години, като в предходния кабинет на ГЕРБ беше наета адвокатската кантора "Георгиев, Тодоров и ко" за изработване на правен анализ на законодателството в сферата, както и предложения за нов закон. За въпросната поръчка беше подаден сигнал в прокуратурата в началото на 2017 г. по време на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, като няма публична информация дали е открита нередност в процедурата.

Малко след встъпването си в длъжност обаче настоящият земеделски министър Румен Порожанов нарече пред медиите предложения кодекс "изключителна боза" и "абсолютна нула", като от думите му стана ясно, че ведомството ще работи по собствен проект.

Източник: capital.bg

 

 

« назад      виж всички новини »