Все повече хора купуват земя с цел инвестиция

12 май 2019 22:04


Все повече сделки със земеделски земи се сключват с цел инвестиция. Такива поне са данните в Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Точни данни няма, но от там посочват, че във време на почти отрицателни лихви по депозитите и поскъпнали жилища това е алтернатива за свободните пари. По темата разговаряме със Стайко Стайков, председател на организацията.


Покрай скандала с декларирането на сделки с жилища на данъчна оценка изниква въпросът и дали това се случва и при земите?


- Да и това продължава да се случва, защото законът го позволява. Не че е законно. А и фактът, че могат да се сключват сделки до 10 хил. лв. и в брой улеснява нещата. Това е проблемът на Националния статистически институт, защото той може само да констатира цената. И много хора при тези сделки от чисто неудобство пишат някаква междинна сума между данъчната оценка и цената по сделката. За някои хора все още така е по-лесно - например възрастни, такива, които разчитат на социални помощи и не искат да се лишат от тях, правейки такава сделка. В по-малките фирми също има такива практики. При нас, тъй като сме големи компании, всичко е по банков път. Ние няма как да купуваме на данъчна оценка, защото ще имаме проблеми. А и няма откъде да вадим черни пари. Черните пари не идват от земеделието, нямаш ДДС, нямаш причина да укриваш нещо.Това става при хора, които имат скрит кеш. Но в интерес на истината все по-рядко са тези сделки, вече всеки иска да купува на реална цена. Това обяснява и високите цени, които вече дава статистиката.


Казвате, че все повече хора със свободни пари купуват земеделска земя с цел инвестиция. Доколко разпространена е тази практика?


- Всеки иска да диференцира риска, ако има по-високи доходи. С фалита на КТБ се приложи на практика гарантирането на депозити до 100 хил. евро, а другите пари бяха загубени, защото някои не успяха да направят цесии. И всеки се притеснява. В България всяка година милионерите нарастват, нормално е част от парите да се инвестират в земя. Тя не се произвежда, тя винаги има стойност дори и при криза и е лесно ликвидна. Макар че не можеш да спечелиш много в краткосрочен план при тези цени. Но в дългосрочен план е добра инвестиция.


Какъв процент от сделките са такива?


- Няма как да преценим, но смятам, че с всяка година те се увеличават.


Към какви земи се насочват такива инвеститори?


- Това е другият голям проблем. В началото много хора тръгнаха сляпо да купуват земи, за което ние предупредихме и ги съветваме да търсят добри експерти. Защото има играчи на пазара, които с цел измами и спекула продават пакети, в които има необработваеми земи, а ги продават за обработваеми. А като се ползват експерти, може да се провери ситуацията на място, местните специалисти се знаят, вижда се кое подлежи на субсидиране и т.н. За да не се окаже, че ще купиш земя, в която има гора, която е върната, на цена, много по-висока от необработваемо парче. Или пък че само част от нея се работи. Затова трябва много да се внимава. Иначе можеш да инвестираш в апартаменти в София.


Има много купени с цел инвестиция апартаменти в София, които стоят заключени, защото собствениците не искат да имат проблеми с наематели. Има ли такъв проблем при земите - да не се дават на арендатори, за да няма проблеми?


- При земята има друг проблем, че има нужда да се промени Законът за собствеността върху земеделските земи. Има много собственици, които не си търсят имотите. Не че не е тяхно право, но редно е, тъй като става дума за благо, което не се произвежда, да не пустеят земи по тази причина. Това ще намали броя на така наречените бели петна, които са около 4% от обработваемите земи. Ще се решат до голяма степен проблемите между собственици и ползватели. Смятам, че е редно, когато човек има инвестиция в земя, да се отнесе отговорно. А и при сключването на договор за обработването ще има по-добри доходи.


Каква може да бъде доходността в сравнение с депозитите?


- Лихви по депозитите на практика няма, затова хора - лекари, зъболекари, юристи, такива, спечелили пари, се насочиха към най-сигурното нещо - инвестиции в земя. Няма по-лесен начин да си докараш 4-6% годишна доходност и да знаеш, че няма да си загубиш парите. Преди хората инвестираха в депозити заради високите лихви, особено в някои банки. Но тук сигурността е по-голяма. В момента търсенето е малко по-високо от предлагането, поради което цените растат минимално.


По какъв начин субсидирането повлия на пазара на земя?


- От 2007 г. насам в България са разработени 5 млн. дка благодарение на европейските програми за субсидиране. Благодарение на преките плащания на допълнителните пари за необлагодетелстваните райони част от хората успяха да заделят средства, за да реинвестират и да разработят нови площи, което по принцип е много скъпа дейност. Без субсидиите ще се върнем в положението отпреди 2007 г., когато земята беше 100-200 лв. за декар. Благодарение на субсидиите в момента има относително интензивно земеделие на фона на настъпилото засушаване. И това е благодарение на добрата техника, която бе купена тъкмо чрез субсидиите.

 

Източник: www.dnevnik.bg

 

« назад      виж всички новини »