НС удължи срока за изготвяне на Закона за земята, левицата със сериозни критики

19 декември 2019 11:52

 Парламентът удължи срока, в който министърът на земеделието следва да внесе в Министерския съвет проект на закон, уреждащ обществените отношения в земеползването в България. Предлага се срокът отново да бъде удължен с най-малко една година. Подготовката за новия програмен период - 2021-2027 г., изисква преразглеждане на националното законодателство с цел неговото съобразяване със специфичните цели на новата Обща селскостопанска политика, са мотивите на председателят на земеделската комисия Мария Белова (ГЕРБ), вносител на предложението. Затова се налага промяна в решението на Народното събрание от 19 септември 2017 г., като бъде предвидено министърът на земеделието, след необходимото обществено обсъждане, да внесе в МС проект на закон за обществените отношения в отрасъла, който да е изготвен на базата на вече представените Анализ на нормативната регулация на обществените отношения в земеползването и Стратегия за управление и развитие на поземлената собственост в България.

Разисквания

Предлага се срокът да се обвърже с приемането на новата селскостопанска рамка, но тя няма нищо общо с фундаменталните закони на страните-членки, в които се уреждат обществените поземлени отношения, коментира Бюрхан Абазов от ДПС. Александър Сабанов от ПГ на "Обединени патриоти" заяви, че промените ще позволят да бъде запазен действащият ограничителен режим по отношение продажбата на земеделска земя на чужди граждани. На практика прекратяваме арендните договори, как по-нататък те ще бъдат уредени, попита Светла Бъчварова от левицата. БСП, все пак е за удължаване на срока, но е против перспективата този законопроект да стане факт през 2020 г т.е. извън пределите на това НС, подчертя тя. 

Искаме стратегия за поземлените отношения, а не стратегически план, посочи депутатът. Според "БСП за България" управляващите прехвърлят "горещия картоф" на тези, които ще управляват след тях. Според нея, ако управляващите продължават да усъвършенстват "тази глупост" доникъде няма да се стигне. "Карайте се кой ще управлява следващия мандат МЗХ. Във вашите мотиви пише, че този законопроект противоречи на изискванията на Закона за нормативните актове. Какво означава - че е направена една каша, която не може да бъде и не отговаря на изискванията, която самата държава е приела. Добре, че е спрян, защото има недоволство. Това е във всяка една от структурите и отношенията, които се пораждат от този законопроект", допълни проф. Бъчварова. Предлагат ни събрани съчинения от техни законопроекти, заключи Бъчварова.

Източник: www.actualno.com


 

« назад      виж всички новини »