Министър Десислава Танева: Регулацията залегнала в закона за собствеността и ползване на земеделските земи защитават изключително интереса на малките собственици на земеделски земи

14 февруари 2020 16:51

 Регулацията залегнала в закона за собствеността и ползване на земеделските земи за сключване на споразуменията по член 37 В или за така наречените „бели петна“ защитават изключително интереса на малките собственици на земеделски земи. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при участието си в ритуала по рязане на лозя, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Земеделската кампания започва на първи март. Министерството прави национална информационна кампания за земеделските производители във всеки областен град. За мен най-важното е да получим пряко директна обратна връзка и от земеделските производители. Темата е директните плащания, които стартират от първи март. Подаването на заявление за подпомагане за ползване на земеделски площи и на новата ОСП.
За тях винаги се плащат вече ренти и всеки малък собственик на земеделска земя, който няма големи обеми, който не може да си позволи разхода по сключването на договори може да си получи през Областна дирекция земеделие по най – лесния вариант с едно заявление дължимата рента. Има изключителен интерес към обработката на земеделска земя. За пет години слот анализите във връзка с ОТП са публични и може да го видите това в цифри. Ние не можем вече да говорим за необработваеми земи. Всичко се работи", подчерта министърът.

"Спецификата на нашата земеделска собственост е нейната разпокъсаност. Вече има големи собственици с големи обеми земи, концентрирани обаче в различни землища. Това е един процес, който тече дълги години. „Белите петна“ защитават и този механизъм защитава изключително интереса на малките собственици. Те са едногодишни. По никакъв начин не можем да твърдим, че има риск за собствеността, каквито заглавия в медии прочетохме", каза още Танева.

"Интерес по този институт да не съществува в законодателството могат да имат само много едри собственици на земеделски земи, които през по-голямата собственост безспорно могат да злоупотребяват с големината на собствеността по повод изискваните ренти на обработка", допълни тя.

 

Източник: http://focus-news.net/

« назад      виж всички новини »